Runebergin päivän lähestyessä tuli aika miettiä, miten päivänsankarin nimikkotortut tehdään gluteenittomina. Päätimme soveltaa vanhaa luottoreseptiämme korvaten minulta kielletyt aineet sallituilla. Olimme säästäneet joulupipareita tarkoitusta varten, mutta kahden desin sijaan niistä syntyi vain puoli desiä murusia. Korvasin puuttuvat piparimurut mantelijauheella. Piparimurujen ja mantelijauheen suhteen kanssa ei siis ole niin tarkkaa, kunhan niitä kertyy yhteensä kolme desiä. Käytin taikinaan vanhan ohjeemme mukaan puoli desiä perunajauhoja ja siitä tuli aika löysää. Niitä voisi ehkä laittaa hieman enemmän.

Kaiken kaikkiaan tortut onnistuivat hyvin, maku oli kohdallaan ja rakennekin hyvä. Näillä mennään ensi vuonnakin!

Taikina:
160 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl (ruokokide)sokeria
2 munaa
1,5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semperin fin mix)
1 dl mantelijauhetta
2 dl gluteenittomia piparimuruja
0,5-1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 prk kermaviiliä

Täyte:
paistonkestävää vadelmamarmeladia
- - -

Kostutus:
0,6 dl vettä
1 rkl sokeria
1,5 rkl rommia (punssia, konjakkia tms.)
- - -

Kuorrutus:

vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
ripaus vettä

Vaahdota margariini ja sokerit, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin. Laita jokaisen leivoksen päälle nokare marmeladia. Voit myös tehdä leivoksiin syvennykset marmeladille. Minulla taikina oli niin löysää, että syvennysten teko ei onnistunut, mutta marmeladi painui leivosten sisään paiston aikana.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää liemeen rommi. Levitä lientä kuumille tortuille pullasudilla. Toista kostutus kolmeen kertaan. Lisää jäähtyneisiin leivonnaisiin kaunis hillosilmä. Sekoita tomusokerista ja vedestä suhteellisen tankea sekoitus (löysempi leviää, erityisesti jos tortut on juuri kostutettu tai hillo on löysää) ja lusikoi pakastepussiin. Pursota kauniit reunukset hillosilmän ympärille.

- Meri