Olen pitkään halunnut leipoa jotain kirsikoista, mutta kirsikkasesonki on niin lyhyt, että harvoin sen aikana tulee vastaan hyvää reseptiä, eikä kesäkuumalla jaksa vanhoja talteen revittyjä reseptejäkään selailla. Siksi olinkin sanoinkuvaamattoman iloinen, kun kirsikkakauden loppupuolella saimme käsiimme Kotivinkin 11/2017, jossa oli kirsikkamuffinsien ohje. Muuttelimme ohjetta muutamalla tavalla, vaihdoimme kerman kahviin, vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin ja luovuimme koristeluideoista, mutta resepti toimi erinomaisesti kaikkine muutoksineen ja makuyhdistelmä oli korviahuumaava. Huomasimme, että kirsikoita (ja samassa suhteessa muita täyteaineksia) olisi voinut olla hieman enemmän, koska tästä taikinamäärästä olisi saanut enemmänkin kuin 12 muffinsia, jos olisi tehnyt niistä hieman ohuempikuorisia, jolloin olisi saanut enemmän muffinseja runsaammalla täytteellä.
Jos muffinsit haluaisi tehdä tavallisilla jauhoilla, niin vehnäjauhoa tarvitsisi vain 3,5 dl - gluteenittomia jauhoja on usein hyvä laittaa hiukan enemmän, koska ne eivät ime kosteutta samalla tavalla kuin vehnäjauhot. Käytimme tähän parhaaksi todettua gluteenittomien jauhojen kakkuseosta: 1/3 kaurajauhoja, 1/3 semperin karkeita gluteenittomia jauhoja ja 1/3 mantelijauhoja. Tällä yhdistelmällä olemme huomanneet kaikkien tavallisten kakku/muffinsi/piirakkareseptien toimivan gluteenittomana versiona.
Taikina:
1,25 dl kaurajauhoja
1,25 dl grov mixiä
1,25 dl mantelijauhoa
1 d sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
125 g rasvaa
0,5 dl kahvia
Täyte:
300 g tuoreita kirsikoita (voisi olla jopa 500 g, ja muita täyteaineita samassa suhteessa enemmän)
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
75 g tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
Sekoita kuivien aineiden kanssa pehmeä rasva, lisää kahvi ja sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Ota taikinasta palanen kerrallaan ja painele tasainen kerros muffinsivuokien (käytimme Pirkan Amerikan muffinivuokia) pohjalle ja reunoille. Sormien kasteleminen kylmällä vedellä tai jauhottaminen voi auttaa tässä.
Poista kirsikoista kivet ja pilko ne muutamaan osaan. Sekoita kaikki täytteen ainekset ja jaa täyte muffinsivuokiin. Paista.175 asteessa n. puoli tuntia. Koita pidättäytyä hotkimasta kaikkia kuumana, sillä parhaimmillaan muffinit ovat täytteen imeydyttyä kuoriin seuraaavana päivänä.
-Mila
Kommentit