Sima, tuo ihana jumalten juoma! Tämä on hieman epätavallinen vuodenaika simalle, mutta menetimme hiljattain meille hyvin rakkaan sukulaistädin, jolla oli tapana tarjoilla simaa aina tilaisuuden vaatiessa - esimerkiksi kesäisin syntymäpäiväjuhlillaan. Tätiä muistellessa olemme nauttineet monia hänen erityisherkkujaan ja niinpä intouduimme myös tekemään simaa. Simaa on helppo tehdä, se on hauskaa ja kokeellista ja piristää ihanasti raskaan päivän jälkeen. Tämän annoksen kulutimme kahdestaan muutaman vieraan avustuksella. Oiva niksi on kypsyttää osa simapulloista nopeammin huoneenlämmössä ja osa hitaammin kylmässä, jolloin kaikki sima ei ole kypsää (tai ylikypsää) samalla hetkellä.

4 l vettä

500 g fariinisokeria

2 (luomu)sitruunaa

2 maustemittaa kuivahiivaa

rusinoita ja sokeria pulloihin

Kaada kuumuutta kestävän sangon pohjalle kaksi litraa vettä ja sokerit. Kiehauta kaksi litraa ja kaada ne sekaan. Virallisesti seoksen pitäisi olla n. 42 asteista kuivahiivalle, mutta tarkkuutta ei vaadita, joten lisää kuivahiiva. Pese sitruunat hyvin, raasta niiden kuori ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja mehu seokseen ja sekoita. Suojaa löysästi kannella ja jätä vuorokaudeksi tekeytymään.

Varaa neljän litran annokseen n. viisi litran pulloa. Kaada jokaisen pullon pohjalle teelusikallinen sokeria ja ropaus rusinoita. Kaada sima pulloihin tratin ja siivilän avulla (sitruunankuoret eivät paranna siman suutuntumaa). Älä kierrä pullojen korkkeja tiiviisti. Sima valmistuu huoneenlämmössä muutamassa päivässä ja viileässä viikossa. Rusinoiden pitäisi nousta pintaan kypsässä simassa, mutta parasta on luottaa omaan makuaistiin ja maistella simaa muutaman päivän välein. Valmis sima säilyy n. viikon.

                                         -Mila