Olen tutustunut kikhernejauhoihin ja ehtinyt innostua niistä aika lailla. Alunperin ostin niitä, koska olin kuullut usealta taholta, että kikhernejauhoista syntyy paras gluteeniton pitsapohja. Oikeassa olivat! Kun tarvitsin hampurilaissämpylöitä, mietin tulisivatko kikhernejauhot taas avukseni. Etsin ja löysin tämän ohjeen Leuhkat eväät -blogista. Ohessa oma tulkintani reseptistä. Parhaat gluteenittomat hampurilaissämpylät tähän mennessä, kiitos ja kumarrus kikhernejauhoille!


4–5 dl lämmintä vettä

1 pussi kuivahiivaa

4 tl psylliumia

1 dl mantelijauhetta

1,5–2 dl kikhernejauhoja

1 dl kookosjauhoja

2–3 rkl ruokaöljyä

1 tl hunajaa

noin 1 tl suolaa


Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Vispaa kuivahiiva ja psyllium veteen. Lisää jauhot ja vaivaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Vaivaa öljy, hunaja ja suola taikinaan. Muotoile taikinasta sämpylöitä. Itse lapoin taikinaa keoiksi lusikan avulla, taikina oli sen verran löysää ettei siitä voinut pyöritellä sämpylöitä. Keoista kannattaa tehdä mahdollisimman korkeita. Taikina ei juurikaan kohoa, vaan pikemminkin litistyy paistossa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota odotusajan. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.


- Meri