Tein tämän sitruunapiiraan jo jokin aika sitten, kun olin menossa kyläilemään ja halusin leipoa. Mielessäni oli siintänyt jo useita viikkoa oikein sitruunainen piirakka, ja tämä näytti lupaavalta. Hyvä siitä tulikin. Alkuperäinen ohje on kirjasta Maittavat uuniruuat, mutta sovelsin reseptiä omanlaisekseni.

Pohja:
150 g vehnäjauhoja
25 g ruokokidesokeria
125 g margariinia
1 rkl vettä

Täyte:
2 dl kuohukermaa
100 g sokeria
4 kananmunaa
3 sitruunan raastettu kuori
1,75 dl sitruunamehua

Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Sekoita voi joukkoon sormenpäillä nyppien. Lisää vesi. Vaivaa taikinaksi, kääri kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa n. puoli tuntia.

Kauli taikina levyksi ja asettele se n. 24 cm:n  piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä ja jäähdytä sitä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Valmista täyte:
Vatkaa kerma, sokeri, kananmunat ja sitruunan kuori ja mehu sekaisin.

Peitä piirakkapohja foliolla ja aseta siihen paino. Paista hieman vajaassa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota paino pois ja paista pohjaa vielä toiset 15 minuuttia.

Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista piirakkaa kunnes täyte kiinteytyy. Ohjeen mukaan siihen olisi mennyt noin 20 minuuttia, mutta me jouduimme kyllä kypsyttelemään piirakkaa huomattavasti kauemmin...

Odottelu oli silti vaivan arvoista, piiraasta tuli hyvää ja ihanan sitruunaista. Pohjan kanssa oli kyllä aika lailla säätämistä...jääkaappiin ja ulos, uuniin ja ulos... En käyttänyt pohjan painona reseptin neuvomia kuivattuja herneitä, vaan höyrykattilan yläosaa. Koska painoni ei ollut aivan piirakan kokoinen, pohja kohosi hieman reunoilta. Se ei tosin haitannut. En viitsi uhrata herneitä painoksi, teen tämänkaltaisia piiraita niin harvoin.

Olin tyytyväinen lopputulokseen, tämä oli juuri sellainen kirpeä, voimakkaanmakuinen sitruunapiiras jollaisesta unelmoin...
                                                - Meri