Omenat!

Niitä pitäisi tulvia meille joka syksy pilvin pimein mökiltä, enemmän kuin kukaan ehtii niitä syömäänkään. Odotin niin käyvän myös tänä vuonna, ja selailin unelmoiden kirjastosta löytämääni Ann-Kristin Hallgrenin kirjaa Kakut ja muut omenaherkut.

 

Syksy saapui, ja kuinkas sitten kävikään? Omenasato oli olematon, tai oikeastaan mistään omenasadosta ei tarvinnut tänä vuonna puhuakaan. Mikä pettymys! Ja minulla kun oli kerrankin ihana ja houkuttele kirja täynnä omenaherkkujen reseptejä. Korjasin mökillä käydessäni ne muutamat omenat, jotka olivat kutakuinkin syötävän oloisia. Olin vakaasti päättänyt tehdä edes yhden piirakan yllämainitusta kirjasta. Leipomisvaiheessa surkeat omenaparkani paljastuivat madonsyömiksi miltei joka ainoa. Jouduin turvautumaan yhteen ulkomaiseen osto-omenaan, jotta sain edes jotakuinkin riittävän määrän omenaa piirakkaan. Piirakasta tulikin sitten maukas, vaikkakin hieman epäonnistunut. (Ongelmien luonne selviää alla reseptissä.)

 

No joo, ehkä sitten ensi vuonna...

 

4 kesäomenaa

 

piiraskuori:

125 g hieman jäähtynyttä sulaa margariinia

3 dl vehnäjauhoja

hiukan vajaa dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

0,5 tl leivinjauhetta

 

sitruunavaahto:

3 kananmunaa

1,5 dl sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

yhden sitruunan raastettu kuori

puolikkaan sitruunan mehu

 

tomusokeria

(kaurahiutaleita)

 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat, leikkaa lohkoiksi. Levitä lohkot leivinpaperille pellille ja laita pelti noin 10 minuutiksi kuumenevaan uuniin.

 

Sekoita piiraspohjan ainekset ja painele taikina pyöreään piirasvuokaan. (Leivitin vuoan kaurahiutaleilla.) Esikypsennä piiraskuorta noin kymmenen minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin.

 

Lado omenaviipaleet piiraspohjan päälle. Vatkaa kananmunat ja sokeri valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, sitruunankuori ja sitruunamehu. Kaada sitruunavaahto omenoiden päälle ja kypsennä piirasta noin 15 minuuttia tai kunnes vaahto on hyytynyt. Siivilöi jäähtyneen kakun päälle tomusokeria.

 

Kun tein tätä kakkua, ongelmat ilmaantuivat paistovaiheessa.

 

Kirjan kuvassa kakku näytti ihanalta vaaleine vaahtoineen ja omenanpaloineen. 200 asteessa vaahdon pinta kuitenkin muuttui auttamatta tummanruskeaksi, ja lopulta otin piiraan uunista hieman ennenaikaisesti. Kokeilin kyllä vaahtoa tikulla ja se vaikutti jähmettyneeltä, mutta syömisvaiheessa paljastui, että vaahto olikin jähmettynyt vain paikoitellen…Niinpä niin, söimme siis omenapiirakkaa ja juoksevaa sitruunavaahtokastiketta! Mutta hyvää oli. Ehkäpä tämä piiras tulisi paistaa neuvottua alhaisemmassa lämpötilassa, kun meille kävi köpelösti.

 

Tutustumisen arvoinen resepti silti, kaipa se maku on pääasia kuten sanotaan...

 

                                                                                         - Meri