Joulun alla televisiosta tuli Nigellan helpot herkut -sarja, jossa tehtiin tällaisia syväsuklaisia keksejä, jotka olivat luontaisesti gluteenittomia. Luontaisesti kiinnostuimme näistä ja eilen pääsimme kokeilemaan niitä. Olipa hyvää! Teimme pieniä muutoksia reseptiin, jonka alkuperäinen ohje löytyy täältä. Nigella käski kylmentämään suklaahiput ennalta, jotta ne pysyisivät kiinteinä, ja teimmekin näin, mutta suliahan ne lopulta olivat kekseissä (eikä tämä haitannut) eli tuskin jaksamme jatkossa kylmentää suklaarouhetta, mutta niinkin voi tehdä.

150 g suklaata rouheasti pilkottuna

125 g suklaata sulatettuna

125 g tattarijauhoa (tattari antaa suklaan kanssa sopivan savuisen/pähkinäisen maun, mutta ensi kerralla aion laittaa puolet kaurajauhoa vähän kevyempää makuelämystä varten)

25 g kaakaojauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

60 g voita tms.

125 g fariinisokeria

2 isoa munaa (jääkaappikylmänä, käskee Nigella)

Anna sulatetun suklaan jäähtyä hieman ja sekoita sillä aikaa kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää sula suklaa vatkaten, sitten munat vatkaten yksi kerrallaan ja sekoita lopuksi joukkoon kuivat aineet ja rouhittu suklaa. Nosta leivinpaperille isohkoja kekoja (pellille sopii 9 kekoa ja taikinasta tulee kaksi pellillistä). Paista 180 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes keksit ovat reunoilta vähän asettuneita ja keskeltä edelleen raa'ahkoja. Anna keksien levätä lämpimällä pellillä 10 minuuttia, siirrä vasta sitten jäähtymään ritilälle. Keksit levähtävät hieman, mutta jäävät myös tavallista muhkeammaksi, mikä antaa niille hieman mutakakkumaisen fiiliksen.

Keksit maistuvat taivaallisilta lämpiminä ja todella hyviltä jäähtyneinäkin, mutta eivät välttämättä säily kauhean kauan. Nigella vinkkasi, että toisen pellillisen voi pakastaa valmiina paistettavaksi, joten nostelimme lopun taikinan leivinpaperoidulle pellille, laitoimme pellin pakkaseen ja taittelimme myöhemmin leivinpaperin jähmettyineine kekoineen minigrip-pussiin. Pakastetut keksit voi nostaa papereineen suoraan pellille ja paistaa muuten tavallisesti, mutta lisätä paistoaikaan yhden minuutin.

                                                   -Mila