Jouluna on saatava hyviä pipareita. Eräitä kaupan pahoja gluteenittomia pipareita maistettuani pelkäsin, että tämä saattaisi olla ongelma. Olin valmistautunut kokeilemaan ennen joulua useampaa gluteenitonta reseptiä, kunnes löytäisin mieleiseni maun. Voittaja löytyikin ensi yrittämällä Gluteenitonta leivontaa -blogista. Lahja-mummon pipariohje vaikutti kiehtovalta ja herkulliselta, joten päätin tarttua siihen. En pettynyt. Resepti on hieman normiohjetta työläämpi, mutta maku korvaa vaivannäön. Appelsiininkuori antaa leivoksiin kivan säväyksen.

Milakin tykkäsi näistä enemmän kuin tavallisesta pakastetaikinasta tehdyistä pipareista, joten taidamme syödä Lahja-mummon pipareita ensi joulunakin. Nämä piparit ovat huomattavasti tavallisia pipareita hauraampia, mikä täytyy ottaa huomioon käsittelyssä ja säilytyksessä.


1 dl tummaa siirappia

2 tl kanelia

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

1 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

200 g voita

2 dl sokeria

1 muna

1 dl kuohukermaa

2 tl ruokasoodaa

600 g Semperin hienoa jauhoseosta (1 paketti ja 1,5 dl toisesta paketista)


Pese appelsiini hyvin ja raasta kuoren oranssi pintakerros. Kiehauta siirappi ja lisää joukkoon kaneli, neilikka, inkivääri ja appelsiininkuori. Kiehauta uudelleen. Anna jäähtyä. Vatkaa kananmuna ja yksi desi sokeria vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi ja yksi desi sokeria vaahdoksi. Sekoita sooda kermaan.

Lisää jäähtyneeseen siirappiin voisokerivaahto, sekoita hyvin. Lisää kerma ja sen jälkeen munasokerivaahto varovasti sekoittaen. Lisää jauhot muutamassa erässä. Anna taikinan maustua jääkaapissa vähintään 12 tunnin ajan.

Käytä leipomisen apuna esimerkiksi riisijauhoja. Pehmitä taikinapalaa käsissäsi ennen kaulimista. Taikinan saa kaulittua melko ohueksi. Piparit ovat kuitenkin hyvin hauraita, mikä kannattaa muistaa leipoessa. Kovin ohuet piparit eivät pysy purkissa ehjinä. Paista 200 asteessa noin 6–8 minuuttia.


- Meri