Tällä reseptillä syntyy kenties parasta gluteenitonta leipää, jota olen koskaan tehnyt. Vaikka aineet ovat tyystin erilaiset, pinoleipä muistuttaa isoäitini leipomaa kakkoa, jota kaipaan lapsuudestani. Olen leiponut pinoleipää jo useamman kerran, ja aina leivät ovat kadonneet hyvin nopsasti. Niinpä teen näitä nykyään suosiolla kaksi pellillistä kerralla. Silloin leivistä kannattaa pakastaa se osa, jota ei syö kahden päivän sisällä. Alkuperäisen reseptin löysin Maria Blohmin ja Jessica Frejn kirjasta Entistä parempaa gluteenitonta leipää, kiitos heille!

annoksesta tulee kaksi pellillistä

25 g tuorehiivaa
8 dl kylmää vettä
40 g siirappia
260 g kaurajauhoa
260 g riisijauhoa
100 g perunajauhoa
1,5 tl suolaa
2 tl kuminansiemeniä
2 tl anista kokonaisina siemeninä
30 g psylliumia

kaurajauhoa leipomiseen

Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon kaikki muut ainekset paitsi psyllium. Lisää lopuksi psyllium huolellisesti sekoittaen. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa noin 2 tuntia.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Kauli taikinapalat kaurajauhossa noin sentin paksuisiksi leiviksi. Niitä mahtuu yhdelle pellille juuri ja juuri neljä. Pistele leivät haarukalla ja anna niiden kohota vielä noin tunnin ajan.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuutin ajan ja jäähdytä leivinliinan alla.

         - Meri