P1040676.jpg

Halusin meidän neljännen hääpäivän kunniaksi leipoa jotain erityistä, ja huomasin Kotivinkissä (18/2016) tämän minulle täysin vieraan näköisen leivosohjeen. Kävi ilmi, että biskvierit ovat Ruotsissa yleinen leivostyyppi, josta löytyi nopealla googletuksella loputon määrä variaatioita ja bloggauksia. Leivokset olivat todella herkullisia (ja upeannäköisiä!), joten varmasti haluamme tehdä näitä toistekin, vaikka ensi kerralla voimme hakea inspiraatioita muista ohjeista. Harkitsimme myös täytteen voimäärän vähentämistä ja vastaavasti suklaa-, kahvi- ja sokerimäärän lisäämistä, sillä tämä versio oli hieman voivoittoinen. Biskvierien tekeminen ei ollut vaikeaa tai hidasta, mutta työvaiheita oli muutama. Rakastuimme myös pohjana käytettyihin mantelimassakekseihin, jotka sopivat suuhun ilman leivostakin :).

 

Keksit:

250 g mantelimassaa

1,5 dl sokeria

1-2 valkuaista

 

Täyte:

0,5 dl vahvaa kahvia

0,5 dl sokeria

1 keltuainen

50 g tummaa suklaata

150 g voita tms.

2 tl vaniljasokeria

 

Kuorrutus:

200 g tummaa suklaata

10 g voita tai kookosrasvaa

 

Murusta mantelimassa pienemmäksi ja hiero sekaisin sokerin ja valkuaisen kanssa. Tarkista massan paksuus - se ei saa olla liian löysää, etteivät keksit levähdä (voit paistaa koekeksin, mikäli et ole varma). Jaa massa nokareiksi ja taputtele niistä pyöreitä max. sentin paksuisia keksejä. Massa tarttuu sormiin, joten sormien kasteleminen kylmässä vedessä auttaa hieman. Paista 175 asteessa 10 minuuttia. Anna keksien jäähtyä.

Liuota kahvin joukkoon sokeri ja anna jäähtyä hetki. Lisää keltuainen, sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sulata suklaa. Vaahdota voi ja vaniljasokeri (sic) vatkaimella, kaada joukkoon nauhana kahvilieju, sekoita viimeisenä sekaan suklaa. Levitä täyte keksipohjilla tasaisiksi, sileiksi keoiksi (pyöristetyiksi pyramideiksi). Nosta leivokset pakastimeen puoleksi tunniksi.

Sulata kuorrutusta varten suklaa ja rasva, sekoita tasaiseksi. Nosta leivokset pakkasesta (voit myös nostaa puolet annoksesta kerrallaan) ja kasta leivos kerrallaan suklaaseen niin, että täyte peittyy kokonaan. Tämä on helppoa niin pitkään, kun suklaa on tarpeeksi lämmintä ja juoksevaa ja leivokset tarpeeksi kylmiä. Jos leivokset alkavat jättää raitoja suklaaseen, ne ovat päässeet liian lämpimiksi. Anna leivosten jähmettyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

                                                            -Mila