Viime aikoina olen testaillut Katriina Luotosen kiintoisaa kirjaa Hyvä olo - gluteenittoman keittiön herkut. Kirjan idea on hyvä ja siinä on paljon oivia vinkkejä. Toisaalta resepteissä on ikävä kyllä todella paljon isoja virheitä. Sen vuoksi suhtaudun ohjeisiin varauksella.

Onnistumisiakin on koettu. Tämä lihapiirakka valmistuu suhteellisen helposti ja maku on erinomainen. Piirakka on hyvää myös kylmänä, mikä on arvokas ominaisuus gluteenittomissa leivonnaisissa. Ohessa minun näkemykseni piirakasta.


Rahkataikina:

250 g maitorahkaa

250 g voita

5,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semperin hienoa)

2 tl ksantaania

2 tl leivinjauhetta

1 kananmuna


Täyte:

1 dl riisiä

1 sipuli

400 g jauhelihaa

150 g ranskankermaa

muutama valkosipulinkynsi

0,5 tl suolaa

loraus soijakastiketta

paprikajauhetta

chilijauhetta tai tuoretta chiliä hienonnettuna

voiteluun: 1 muna


Valmista rahkataikina: Sekoita ksantaani ja leivinjauhe jauhoseokseen. Vatkaa rahka ja huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää jauhoseos sekä kananmuna, sekoita hyvin. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Ruskista jauheliha, lisää hienonnettu sipuli sekä puristettu valkosipuli. Kuullota tovi. Mausta ja anna jäähtyä. Lisää riisi ja ranskankerma.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli yhtä suuriksi levyiksi leivinpaperien päällä. Aseta toinen levy uunipellille ja levitä täyte sen päälle. Nosta toinen levy kanneksi leivinpaperin avulla ja tiivistä reunat. Voitele piirakka munalla ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia.

- Meri