Kiinnostava omena-marenkiresepti osui silmiini Seura-lehdessä (38/2017). Alla oma, hieman muokattu versiomme reseptistä. Tämä oli ihanaa, vaikka makeutta olisi voinut olla hieman vähemmän, nyt sitä riitti kaikissa kolmessa kerroksessa. Mietimme, että täytteestä voisi tehdä hieman kirpeämpää vähentämällä sokerin määrää ja lisäämällä hivenen sitruunamehua. Käyttämämme omenalajikkeet olivat tosin makeita, joten happamammista omenoista tehty sose saattaa vaatia koko sokerimäärän. Joka tapauksessa veikkaan, että tätä ihanuutta nautitaan meillä tulevaisuudessakin.

 

täyte:

4-8 omenaa

1 dl sokeria

2 rkl vettä

(0,5 tl vaniljasokeria)

 

pohja:

50 g mantelijauhetta

50 g manteleita ja pähkinöitä rouhittuna

2 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

50 g margariinia tai voita sulatettuna

2 keltuaista

 

marenki:

2 valkuaista

ripaus suolaa

1 dl sokeria

 

Kuori ja kuutioi omenat, laita kattilaan. Lisää vesi, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen parikymmentä minuuttia ja nosta liedeltä.

Rouhi pähkinät ja mantelit. Sekoita kulhossa rouhe, mantelijauhe, kaurahiutaleet, sokeri, rasva ja keltuaiset. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille parin sentin korkeuteen. Kaada täyte taikinan päälle. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Valmista marenki piirakan paistuessa. Vaahdota valkuaiset, lisää ripaus suolaa ja sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki piirakan päälle ja jatka paistamista noin kymmenen minuutin ajan.

                - Meri