Tein tällaisen omena-mantelipiiraan jo Milan synttäreille syksyllä, mutta reseptin blogittaminen on unohtunut. Tämä on siitä harvinainen piiras, että emme ehtineet maistaa sitä itse laisinkaan, niin suosittu se oli vieraidemme keskuudessa. Maistajien kehujen perusteella uskallan kuitenkin suositella tätä.  Teemme tätä varmasti toistekin, emmeköhän pääse silloin myös itse osingoille!
 
Piiraan esikuvana toimi Ann-Kristin Hallgrenin Omenaherkut-kirjasta löydetty pähkinäpiiraan resepti.
 
Piiraskuori:
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g Sinistä Keijua
1 rkl vettä
 
Täyte:
n. 250 g mantelirouhetta
150 g Sinistä Keijua
1 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 rkl vehnäjauhoja
6 pientä omenaa
 
Sekoita kuivat ainekset taikinaa varten ja lisää seokseen kylmä margariini käsin vaivaten. Lisää vesi ja vaivaa seos nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
 
Paahda mantelirouhetta 200 asteessa n. 5 minuuttia. Kaada rouhe kattilaan ja lisää muut täytteen ainekset omenoita lukuunottamatta. Sulata seos tasaiseksi. Viipaloi omenat.
 
Kaaviloi piiraskuoresta levy, joka peittää vuoan pohjan ja reunat. Käytin tähän irtopohjavuokaa, jonka halkaisija on 24 cm. Asettele omenaviipaleet piiraspohjalle ja levitä niiden päälle mantelitäyte. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia.
 
                                                                                   - Meri