Saimme mökiltä päärynöitä, jotka kypsyivät hurjaa vauhtia. Koska emme ehtineet syödä niitä tarpeeksi nopsaan, jotain piti tehdä. Tein piiraan. Siitä tuli varsin hyvää!

Tässä on nyt käytetty sekä ksantaania että psylliumia, mutta en ole aivan varma, tarvitaanko molempia välttämättä.

 

200 g margariinia tai voita
1,5 dl (ruoko)sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 dl kaurajauhoa
1 dl perunajauhoa
1 rkl kookosjauhoa
1 tl ksantaania
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
0,75 dl mantelimaitoa tai maitoa
3-6 kotimaista päärynää tai omenaa
kanelia

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se esimerkiksi kookoshiutaleilla, mantelijauheella tai kaurajauholla.

Sulata rasva ja sekoita sokeri siihen. Sekoita jauhot, ksantaani, psyllium, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos osissa rasvaseokseen huolellisesti sekoittaen. Anna taikinan levätä muutama minuutti.

Lisää taikinaan muna ja mantelimaito, sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja aseta lohkotut päärynät tai omenat kakun päälle haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle kanelia.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu enää murusia, kakku on kypsä. Tämä piiras oli kypsänäkin melko kostean oloista.

      - Meri