Tästä samasta rahkavoitaikinasta voi leipoa sekä luumupitkon että tähtitorttuja, jotka molemmat sopivat mainiosti juhlistamaan joulun aikaisia illanistujaisia. Itse päädyimme tekemään luumupitkon ja omenapitkon linnan juhlien seuraksi. Luumuhillon sijasta pitkoihin tai torttuihin voi tietenkin laittaa mitä tahansa paistonkestävää hilloa tai marmeladia. Yhdestä taikina-annoksesta saa joko kaksi luumupitkoa tai n. 30 tähtitorttua.

Taikina:
250 g margariinia
1 prk maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
1-2 purkkia paistonkestävää hilloa tai marmeladia
koristeluun mantelirouhetta, raesokeria yms.
voiteluun muna

Sekoita keskenään pehmeä rasva ja maitorahka. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja sekoita kunnes taikina on tasainen. Taputtele suorakaiteeksi folion sisään ja anna levätä jääkaapissa 2 tuntia tai yön yli. Anna taikinan lämmetä hetki ennen kaulimista.

Pitko:

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat osat n. puolen sentin paksuisiksi suorakaiteiksi (~ 35 cm * 25 cm). Levitä hilloa pitkittäisuuntaan suorakaiteiden keskellä n. 10 cm leveydeltä. Leikkaa reunoille jäävä taikina n. 2 cm paksuisiks nauhoiksi (leveyssuuntaan). Nosta vuorotellen oikealta ja vasemmalta puolelta nauhoja täytteen päällehieman alaviistoon, niin että ne muodostavat melkein lettimäisen kuvion. Voitele munalla ja koristele haluamallasi tavalla. Anna levätä hetki ja paista sitten 225 asteessa 20-30 minuuttia.

Tähtitortut:

Kauli taikina n. puolen sentin paksuiseksi ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia tähtitorttuja. Lisää hillo, taita kulmat ja voitele munalla. Anna levätä hetki ja paista 225 asteessa n. 8 minuuttia.

                                                          -Mila