Olen tähän asti olettanut, että gluteenittomat letut ovat helpompi haaste kuin vohvelit. Ehkäpä juuri sen vuoksi kokeilin vohveleita vasta nyt, kun olen viettänyt gluteenitonta elämää jo puolitoista vuotta. Taisin erehtyä, gluteenittomat vohvelit menivät nappiin ensimmäisellä kokeilulla. Maku ja rakenne olivat mielestäni kohdillaan. Näitä vohveleita nautittiin Milan synttäriaamiaisella.

Joku voi reseptiä lukiessaan ihmetellä, että tarvitaanko niitä jauhoja todella noin montaa sorttia. Veikkaisin, että vähemmälläkin pärjää. Käytän montaa eri jauholaatua, koska minulla on kaappi pullollaan gluteenittomia jauhoja. Yleisesti ottaen gluteenittomat jauhot toimivat parhaiten yhdistelminä. Voi siis olla ihan hyvä idea käyttää paria eri laatua.


1 dl maissijauhoa

1 dl riisijauhoa

0,5 dl mantelijauhetta

0,5 dl kookosjauhoa

0,5 dl tapiokatärkkelystä

0,5 tl suolaa

2,5 rkl fariinisokeria

5 dl kivennäisvettä

1 muna

noin 2 rkl öljyä


Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kivennäisvettä vähän kerrallaan sekoittaen koko ajan vispilällä. Kun taikinasta tekee ensin tahnamaisen seoksen, voi hyvällä tuurilla välttyä paakuilta. Lisää lopuksi muna ja öljy, vispaa taikina tasaiseksi. Kuumenna vohvelirauta, voitele se ja paista sekä syö vohvelit viivyttelemättä. Rapeus ei kestä pitkää säilytystä!

- Meri