Olen tehnyt tätä herkkuleipää jo jokusen kerran, mutta sen tänne päivittäminen on unohtunut tähän saakka. Focaccian leipominen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on sen arvoista. Olen yleensä aloittanut leipomisen hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja kohottanut joko taikinan tai valmiin leivän tai molemmat jääkaapissa, sillä pitkä kohotusaika tuo leipään enemmän makua. Focaccian voi täyttää miten mielii, itse olen käyttänyt aurinkokuivattuja tomaatteja, sillä ne sopivat mielestäni tähän hurjan hyvin.
 
taikina:
 
8,5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
4 dl kylmää vettä
0,3 dl oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
 
leivän päälle:
 
aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiviöljyä
merisuolaa
 
Sekoita taikinan ainekset suolaa lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa (käsin) vähintään 20 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä vähintään 5 minuuttia. Jätä taikina kohoamaan tunniksi huoneenlämpöön tai jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
 
Levitä taikina ohueksi levyksi syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Painele taikinaan aurinkokuivatun tomaatin viipaleita. Valuta oliiviöljyä ja sirottele merisuolaa leivän päälle. Anna leivän kohota tunti huoneenlämmössä tai muutama tunti jääkaapissa.
 
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita leipä uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista 25-35 minuuttia.
 
Suosittelen!
 
                                   - Meri