Sain eräältä ystävältäni joululahjaksi mainion Suurepärane piknikuraamat -nimisen ruokakirjan. Ensimmäinen otos tästä opuksesta oli herkullinen tomaattileipä, joka lunasti odotukseni. Leipä on voimakkaan makuista ja ruokaisaa. Tätä leivotaan taatusti toistekin!
 
ruokaöljyä
1 pieni sipuli
4 dl nestettä, josta osa piimää ja osa vettä
75 g tomaattipyreetä
1 tl suolaa
4 tl ruokokidesokeria
11g kuivahiivaa
1 dl kauraleseitä
n. 9 dl vehnäjauhoja
75 g aurinkokuivattua tomaattia kuutioina öljyssä
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
 
Pilko sipuli ja hauduta sitä pannulla öljyssä, nosta syrjään jäähtymään.
 
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Sekoita piimästä ja kuumasta vedestä hieman kädenlämpöistä lämpimämpi seos. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja hiiva-jauhoseos. Sekoita joukkoon tomaattipyree, kauraleseet ja loput vehnäjauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää sipuli sekä aurinkokuivatut tomaatit, mukana loraus tomaattien öljyä.
 
Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia ja jaa se sitten neljään osaan. Muotoile pellille neljä pyöreähköä leipää. Peitä leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 220 asteessa puolisen tuntia, kunnes leipien pohjasta kuuluu kopautettaessa kumea ääni. Nosta leivät ritilälle jäähtymään.
 
Suosittelen!
 
                                                              - Meri