Törmäsin eräässä gluteenittoman leivonnan kirjassa näihin brasilialaisiin herkkupalleroihin ja kiinnostuin asiasta. Loppujen lopuksi en lähtenyt testaamaan kirjan reseptiä, vaan tartuin Ketunhäntä keittiössä -blogin ohjeeseen. Ensimmäisellä kerralla tein pallerot parmesaanista, kuten usein tapana on. Hyviä niistä tuli silloinkin. Brasilialaisia sukujuuria omaava ystävämme kertoi palleroiden muistuttavan esikuviaan.

Ensimmäisen kokeilun jälkeen aloimme miettiä, voisiko juustopalleroita valmistaa tuiki tavallisesta suomalaisesta Valion Arkijuustosta. Kyllä voi. Oikeastaan pidin arkijuustoversiosta enemmän kuin parmesaanipalleroista, joiden maku oli hyvin vahva. Kaiken kaikkiaan nämä herkkupallot ovat ehdottomasti tutustumisen arvoinen juttu.

1,25 dl vettä
1,25 dl maitoa
0,6 dl rypsiöljyä
1,5 tl suolaa
225 g tapiokatärkkelystä
2 munaa
n. 80 g hienoksi raastettua juustoa

Lämmitä vesi, maito, öljy ja suola kiehuvaksi. Kaada seos tapiokajauhojen päälle ja sekoita, kunnes saat melko tasaisen massan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita kananmunat ja juustoraaste keskenään. Lisää vatkaten jäähtyneeseen jauhomassaan. Tässä vaiheessa tarvitaan yleiskonetta – taikina on todella kovaa. Vatkaa taikinaa, kunnes se on tasaista. Tähän menee koneellakin useampi minuutti.

Lusikoi taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille noin kahden ruokalusikallisen kokoisiksi kasoiksi. Tämä satsi mahtui juuri ja juuri yhdelle pellille.

Paista 200 asteessa noin 5–10 minuuttia ja alenna lämpötila 175 asteeseen. Paista yhteensä 30–35 minuuttia, kunnes pallurat ovat saaneet hieman väriä. Leivokset ovat parhaimmillaan lämpiminä.

- Meri