Olen tehnyt tätä maittavaa ja ruokaisaa piirasta aiemmin vehnällisenä versiona, mutta päivittäminen on jäänyt. Ohje on alunperin Pirkan. Nyt kun vehnä on poistunut elämästäni, nappasin pohjan Moilalan gluteenittomien lihapiirakoiden ohjeesta. Olin lopputulokseen sen verran tyytyväinen, että päivityskin syntyi viimein.

Täyte:

öljyä

1 sipuli

400 g jauhelihaa

400 g hapankaalia

1 dl kiehuvaa vettä

1 (kasvis)liemikuutio

3 rkl siirappia

oreganoa

mustapippuria

150 g ranskankermaa


Pohja:

4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

1 pussi kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

2 tl psylliumia

1 muna

2 rkl öljyä

1 dl soijajauhoja

0,5 tl ksantaania

7,5–8,5 dl Semperin hienoa jauhoseosta

(voiteluun munaa)


Valmista täyte: Hienonna sipuli ja kuullota se öljytilkassa. Lisää jauheliha. Kiehauta vesi ja liuota liemikuutio siihen. Kun liha on kypsää, lisää hapankaali ja vesi liemikuutioineen. Mausta seos ja hauduta 10–15 minuuttia, kunnes liika neste on haihtunut. Lisää ranskankerma.

Valmista pohja: Liuota hiiva veteen, lisää sokeri, suola ja psyllium. Jätä lepäämään toviksi, jotta psyllium ehtii turvota. Lisää muna, soijajauho, ksantaani ja puolet jauhoista lusikalla sekoittaen. Lisää öljy ja loput jauhot käsin vaivaten.

Kaaviloi taikinasta leivinpaperille melkein pellin kokoinen suorakulmio. Levitä täyte. Kaaviloi toinen samankokoinen taikinalevy ja asettele se piirakan kanneksi. Nipistä reunat yhteen. Pistele piirakan pintaan haarukalla reikiä. Jos haluat oikein nätin piirakan, voitele munalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia.

- Meri