Kerran kun eräät ystävämme olivat kylässä meillä, he kirjoittivat vieraskirjaan tämän taatelileivän reseptin. Samalla kerralla saimme kuulla myös vakuuttavaa ylistystä leivän ihanuudesta. Tämä mielessäni kaivoin vieraskirjan esiin ja kokeilin reseptiä, joka ei tosiaankaan tuottanut pettymystä.
 
Leipä on jännittävällä tavalla sekä suolainen että makea samalla kertaa, ja kaiken kaikkiaan todellista herkkua.  Ensimmäisen kokeilun kaksi leipää katosivat saman illan aikana, vaikka puolustukseksemme minun täytyy sanoa, että meillä oli apujoukkoja...
 
(Alkuperäisreseptissä oli mukana myös puolikas kesäkurpitsa raasteena, jonka jätin kuitenkin pois taikinasta. Raastetta käytettäessä nesteen määrä kasvaa, ja jauhoja laitetaan tällöin noin 10 dl.)
 
5 dl kylmää vettä
1 paketti kuivattua taatelia (250 g)
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
 
Leikkaa taatelilevy pieniksi paloiksi ja sekoita palat kylmään veteen. Lisää suola ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin.
 
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää seos taikinaan. Lisää loput vehnäjauhoista  voimakkaasti sekoittaen. Anna taikinan kohota kolmesta neljään tuntia.
 
Kaada taikina pellille kahdeksi leiväksi. Jauhota leipien pinta ja anna kohota liinan alla vielä tunti. Laita uunin pohjalle vesiastia. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes leivän pohjasta kuuluu kopauttaessa kumea ääni. Jäähdytä ritilän päällä, jotta leipiin kerääntynyt kosteus pääsee haihtumaan.
 
Helposti valmistuvaa herkkuleipää, suosittelen lämpimästi!
 
                                                      - Meri