Meille tuli ihania loppiaisvieraita, joten halusimme leipoa jotain joulun aikaan sopivaa ja suklaista. Silmiini oli osunut helposti gluteenittomaksi muunneltava jouluhalon ohje, joten lähdimme rakentamaan sellaista. Halko oli helppo tehdä, mutta tekovaiheessa jouduimme improvisoimaan, sillä olisin kerrankin halunnut hyödyntää kaupan maustettuja rahkoja ja maustaa halon tiramisurahkan inspiroimana. Sitä ei tietenkään kaupassa ollut, joten halosta tulikin appelsiinisuklainen, mikä ei sekään ollut ollenkaan huono vaihtoehto. Myös suklaakuorrute oli yllättävän haastava, mutta lopputulos oli todella hieno. Kaiken väsäämisen ja kuvausvalmistelun jälkeen vain täysin unohdimme kuvata halon, joten halosta ei jäänyt kuvatodisteita.

Kääretorttu:

1 dl perunajauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

Täyte:

2 dl vispikermaa

1 rkl sokeria

2 dl esim. appelsiinimaustettua rahkaa

(appelsiinin kuoriraastetta ja appelsiinimehua)

Suklaaganache:

1 dl kuohukermaa

150 g tummaa suklaata

Tee ensin kääretorttu. Sekoita toisiinsa kuivat aineet. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kääntele kuivat aineet varovasti munavaahtoon. Kaada paperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Anna kääretortun levähtää hetki ja kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä.

Vatkaa täytettä varten vispikerma ja mausta se sokerilla. Lisää rahka ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi. Lisää halutessasi makuaineita, tällä kertaa käytimme yhden appelsiinin kuoriraasteen ja puolikkaan appelsiinin puristetun mehun. Levitä valmis rahka kääretortun päälle ja rullaa torttu napakasti. Kääretorttuun liittyvistä nikseistä on olemassa hyvä Valion klippi: https://www.youtube.com/watch?v=JDSEEd3LxTI Laita torttu jääkaappiin asettumaan - torttu on parasta, kun se on saanut maustua jääkaapissa ainakin päivän verran.

Tee viimeisenä kuorrutus. Aloita nostamalla kääretorttu tarjoiluvadille ja leikkaamalla sen päistä vinot kappaleet. Muotoile päätykappaleista "oksantyngät" halon sivuille. Lämmitä kuohukerma lähelle kiehumispistettä. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, mutta älä jäähdytä kylmemmäksi. Tässä kohtaa suklamassa olisi ollut mukavan vaahtomaista, ja sitä olisi mielestäni ollut helppo pläästiä halon päälle. Ohje käski kuitenkin vatkaamaan suklaan vaahdoksi. Hieman liian kylmä suklaa jähmettyi aivan käsittelykelvottomaksi, joten sulatimme varovaisesti massan uudestaan vesihauteessa ja vatkasimme uudestaan vaahdoksi. Tällä kertaa vaahtoa pystyi käsittelemään, mutta vain hetken aikaa, ennen kuin se jäähtyi niin jämäkäksi, ettei sitä saanut enää aseteltua. Vaikeasti käsiteltävästä suklaasta tuli todella aidon kuorimaisen näköistä, mutta jäin pohtimaan, että olisiko vatkaamaton suklaa ollut helpompaa käyttää. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää hieman vähemmän suklaata ja laittaa sen tilalle kaakaojauhetta ja toivoa, että sillä tavalla ganache olisi jäänyt vähemmän jämäkäksi. Joka tapauksessa halosta tuli upea ja herkullinen!

                                                       -Mila