1278457.jpg

Vuosia olen tehnyt Runebergintorttuja milloin milläkin ohjeella, etsien sitä täydellistä makua ja koostumusta. Tänä vuonna kyllästyin iän ikuiseen reseptien sekoittamiseen ja tyynesti valitsin netistä sen  reseptin, jossa oli kaunein kuva - logiikallani hyvällä reseptillä tulee hyvän koostumuksen omaavia torttuja, joista saa hyviä kuvia. Ja toden totta, Maku-lehden resepti oli mitä mainioin ja koostumukseen olin tyytyväisempi kuin koskaan ennen. Ainoaksi vajanaiseksi ominaisuudeksi jäi torttujen nestetasapaino: en uskaltanut juottaa niille tarpeeksi rommia, jonka maku olikin todella lievä. Ensi kerralla on tartuttava pulloon rohkeammin: yhden kostutuskerran sijasta kaksi tai kolmekin voisi olla toimivaa.

Lisäksi on tarpeen huomauttaa muffinivuoista. Tavallisilla kertakäyttömuffinsivuoilla muffinsit leviävät kuin Jokisen eväät, ja onkin syytä epäillä, että nämä vuoat ovat Paholaisen keksintö. Sen sijaan fiksumpi leipuri ostaa Pirkan amerikanmuffinsivuokia, maksaa hieman enemmän, ja on huomattavasti tyytyväisempi sekä elämäänsä että muffinseihin, jotka pysyvät kauniisti muodossaan ja muistuttavat täydellisyydessään jotain minkä Bree Van De Kamp olisi voinut leipoa.

Taikina:
160 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl (hedelmä)sokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 dl piparimuruja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 prk kermaviiliä

Päälle:
paistonkestävää vadelmamarmeladia
- - -
1 dl vettä
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl rommia (punssia, konjakkia tms.)
- - -
1 dl tomusokeria
ripaus vettä

Vaahdota margariini ja sokerit, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina n. 16 muffinsivuokaan. Paina lusikalla jokaiseen leivonnaiseen reilu syvennys. Täytä syvennykset marmeladilla ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää liemeen rommi. Levitä kuumille tortuille pullasudilla. Lisää jäähtyneisiin leivonnaisiin kaunis hillosilmä. Sekoita tomusokerista ja vedestä suhteellisen tankea sekoitus (löysempi leviää, erityisesti jos tortut on juuri kostutettu tai hillo on löysää) ja lusikoi pakastepussiin. Pursota kauniit reunukset hillosilmän ympärille.

                                                                   -Mila