Gluteeniton pulla on hankala asia. Maku ja rakenne ovat yleensä kaukana oikeasta pullasta, joten jätin pullaohjeet rauhaan muutaman kokeilun jälkeen. Laskiaiseksi piti pullaa kuitenkin saada, joten kokeilin Moilalassa julkaistua Carita Ahosen ohjetta. Nämä toimivat hyvin - jopa Mila söi pullia tyytyväisenä. Reseptin päivitys tänne unohtui muutamaksi kuukaudeksi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

 

2,5 dl kylmää maitoa

1 rkl psylliumia

25 g hiivaa

0,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 maustemitta suolaa

50 g pehmeää voita

0,5 dl maitorahkaa

4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semperin hienoa

 

täyte:

kermaa

vaniljasokeria

vadelmahilloa

 

Sekoita kylmä maito ja psyllium kulhossa, anna turvota noin 10 minuuttia. Murusta hiiva seokseen ja sekoita, kunnes se on sulanut. Hiivan sekoittaminen kylmään maitoon vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta onnistuu kyllä. Lisää sokeri, leivinjauhe, kardemumma, suola, voi, maitorahka ja suurin osa jauhoista. Sekoita voimakkaasti yleiskoneella. Lisää loput jauhot ja sekoita vielä hetki.

Taikinan koostumus on löysempää kuin perinteisessä pullataikinassa, eikä sitä voi työstää käsin. Muotoile taikinasta lusikan avulla leivinpaperille pullia. Pullia voi viimeistellä kostutetuin käsin. Taikinasta tulee kahdeksan isoa pullaa.

Kohota pullia lämpimässä paikassa liinan alla tunnin verran. Paista 250 asteessa noin 8–10 minuuttia kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä pullat leivinliinan alla, jotta ne säilyvät mehevinä.

Täytä pullat jäähtyneinä tavallisten laskiaispullien tapaan.

 

- Meri