Olemme tehneet tätä alun perin Ann-Kristin Hallgrenin Omenaherkut-kirjasta löytämäämme piirasta jo useaan otteeseen, sillä se on meistä valtavan hyvää.

Blogiin päivittäminen on kuitenkin viivästynyt koska piirakan paistolämpö ja -aika ovat jääneet meille joka kerta epäselviksi. Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan paistamaan piirasta puoli tuntia, mutta se ei riitä marengin kuivumiseen. Viimeksi tätä tehdessäni sain marengista haluamani kaltaista alla mainitulla paistotavalla.

Olikin jo korkea aika saada tämä resepti päivitettyä, piiras on aivan ihana ja kuten otsikoinnista voi päätellä, henkilökohtainen suosikkini. Tämä herkku on myös helppo valmistaa, vaikkakin paistoaikaa joutuu hieman tunnustelemaan. Olemme käyttäneet täytteenä itsetehtyä omenasosetta, jota kannattaa valmistaa kerralla runsaasti pakastimeen. Piirasta varten se täytyy toki muistaa ottaa myös sulamaan ajoissa!

Piiraskuori:
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl (ruokokide-)sokeria
100 g margariinia
1 rkl vettä
 
Marenki:
4 valkuaista
reilu desi (ruokokide-) sokeria
1 dl mantelirouhetta
 
Täyte: n. 3 dl omenasosetta
 
Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri, lisää kylmä margariini esim. lusikalla hieromalla. Lisää vesi ja muovaa taikinaksi. Laita toviksi jääkaappiin.
 
Vuoraa taikinalla irtopohjainen kakkuvuoka ja nosta se hetkeksi pakkaseen. Esikypsennä kakkupohjaa 200 asteessa n. 5 minuuttia, ota sitten pohja uunista ja alenna lämpö 150 asteeseen.
 
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi marengiksi, sekoita mantelirouhe varovasti vaahtoon. Täytä piiraspohja omenasoseella, levitä päälle marenki. Kypsennä kunnes marenki on rapeaa, eli n. 1 tunti 20 minuuttia.
 
Minä sitten rakastan tätä piirasta...toivottavasti se maistuu teillekin!
 
                                                                                      - Meri