Hyviä kalaruokia ei ole koskaan liikaa, joten päätimme kokeilla lohikiusausta. Kokeilu kannatti – tämä osoittautui paitsi helpoksi, myös herkulliseksi ruuaksi.

1 dl hernerouhetta (n. 2 dl kiehautettua vettä ja mausteita, esim. suolaa, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, sitruunapippuria)
1 kg peruna-sipulisekoitusta tai perunasuikaleita (pakaste)
300 g marinoimattomia lohisuikaleita tai lohikuutioita pakasteesta
1 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
350g crème fraîchea
1,5 dl maitoa

Kaada hernerouhe kulhoon ja sekoita mausteet rouheen joukkoon. Kaada kiehuva vesi hernerouheen päälle (lisää vettä vähitellen sen mukana miten rouhe sitä imee, 2 dl on joskus liikaa). Voitele uunivuoka. Kaada noin 3/4 perunoista vuokaan, säästä loput. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lohisuikaleet ja sekoita. Lisää keskenään sekoitetut crème fraîchea ja maito. Ripottele loput perunat vuoan pinnalle, jotta lohenpalat ja hernerouhe peittyvät.

Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Jos käytät pakastelohta, kiusaus vaatii yleensä 15-20 minuuttia lisäaikaa kypsyäkseen.

- Meri