Tämän päivän omenaherkku leivottiin jälleen kerran Ann-Kristin Hallgrenin Kakut ja muut omenaherkut -kirjan inspiroimana. Aivan taivaallista herkkua!
 
1 kananmuna
2 dl (ruokokide-) sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl (rasvatonta) maitoa
1 dl rypsiöljyä
n. 4 omenaa
 
päällyste:
 
50 g sulatettua margariinia
2 dl kookoshiutaleita
4 rkl (rasvatonta) maitoa
1 dl (ruokokide-) sokeria
0,5 dl siirappia
 
koristeluun tummaa suklaata
 
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. (Käytin 26-senttistä pyöreää vuokaa.) Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa ne viipaleiksi.
 
Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja öljy maitoon, lisää kummatkin seokset taikinaan.
 
Kaada puolet taikinasta vuokaan, levitä päälle omenaviipaleet ja niiden päälle loput taikinasta.
 
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kypsennä piirasta noin 15 minuuttia. Sekoita sillä välin päällyksen ainekset kattilassa ja keitä muutamia minuutteja. Ota piiras uunista ja levitä päällys sen pinnalle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia.
 
Koristele jäähtynyt piirakka sulatetulla suklaalla.
 
Suosittelen!
 
                                                     -Meri
--- edit 2.9.2016 ---
Halusimme tehdä tästä gluteenittoman ja maidottoman version, joten teimme pohjaksi Helenan luotetun Runeberg-taikinan ja korvasimme päällysteen maidon appelsiinimehulla. Kakusta tuli todella herkullinen, joten palaamme varmasti tähän toistekin!
 
Pohja:
 
150 g margariinia
1,5 dl sokeria  
2 munaa  
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl grov mixiä
1 tl leivinjauhetta
 
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää viimeisenä taikinaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan (taikina kohoaa uunissa jonkun verran, joten vuoka saa olla iso). Painele omenaviipaleet taikinaan ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Jatka päällysteen kanssa kuten edellisessä ohjeessa.
                         -Mila