Tämä nougat on suorastaan taivaallista - varsinkin kun sitä tasapainottaa haukkaamalla välillä tummaa suklaata. Tekeminen oli hauskaa ja yllättävän helppoakin, vaikka jännää. Nougata syödäkseen joutuu kuitenkin todella taistelemaan, sillä tämän leikkaaminen ja etenkin palojen irrottaminen on kovaa työtä. Ehkä kookosrasvalla öljytty leivinpaperi voisi auttaa (tai jopa kookoshiutaleiden ripotteleminen leivinpaperille)? Ohje on ihanasta Välimäen ja Lindholmin Hyvää joulua -kirjasta.

1,5 dl juoksevaa hunajaa

3,5 dl sokeria

2 rkl vettä

2 valkuaista

ripaus suolaa

2 dl manteleita tai pähkinöitä rouhittuna (ja paahdettuina)

Mittaa hunaja, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia, kunnes se on 160 asteista. Nosta kattila liedeltä. Vatkaa valkuaiset ja ripaus sokeria napakaksi vaahdoksi. Lisää kuuma sokerilieju nauhana koko ajan vatkaten vaahtoon. Jatka vatkaamista, kunnes seos sakeutuu. Sekoita nopeasti joukkoon rouhe ja kaada seos leivinpaperoituun vuokaan. Painele tasaiseksi ja anna jäähtyä jääkaapissa. Teoriassa paloja saa leikeltyä veitsellä helpoiten, kun massa on melkein jääkaappikylmää.

                                                    -Mila