Kevään ja kesän mittaan olen bongaillut useita houkuttelevia gluteenittoman näkkileivän reseptejä. Eräänä päivänä ihastelin Gluteenittoman Muumimamman ylistettyä näkkäriohjetta. Inspiroiduin ohjeesta siinä määrin, että sitä oli päästävä heti kokeilemaan, vaikkei leipominen kuulunut päivän ohjelmaan. Koska näkkärihimo iski varoittamatta, kaapissa ei ollut kaikkia ohjeen aineksia. Ryhdyin siis soveltamaan. Olen oppinut, että näkkäristä tulee herkullista monin eri tavoin. Alkuperäisohjeessa käytetään maissijauhoja, mutta hyvää syntyy myös riisi-, täysjyvämaissi- ja kvinoajauhoja eri suhteissa yhdistellen. Ohessa viimeisin versio.

 

1 dl maissijauhoja

0,5 dl täysjyvämaissijauhoja

0,5 dl kvinoajauhoja

0,75 dl auringonkukansiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

0,5 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl kurpitsansiemeniä

2,5 dl kiehuvaa vettä

0,5 dl öljyä

0,5 tl suolaa

 

Sekoita kuivat aineet suuressa metallikulhossa. Lisää kiehuva vesi, öljy ja suola. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada seos leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi ja ohueksi, suunnilleen pellin kokoiseksi levyksi. Taikinan levitys onnistuu helpoiten pakastepussiin pujotetun käden avustuksella. Paiston kannalta on tärkeää, että taikinalevystä tulee paksuudeltaan mahdollisimman tasainen.

Paista 150 asteessa 30–50 minuuttia. Ole tarkkana, ettei näkkileipä tummu liikaa. Murra jäähtynyt leipä sopiviksi paloiksi.

- Meri

Edit: Näkkileivän paistaminen on aika konstikasta, kun ohuimmat kohdat palavat herkästi ennen kuin näkkileipä on kypsynyt kauttaaltaan rapsakaksi. Sen vuoksi olen nykyään puolittanut taikinan ja paistanut sen kahdessa erässä. Silloin paistoaika on lyhyempi.