1278626.jpg
Lapsuudestani minulle on jäänyt mieleen isoäitini leipoma leipä, jota kutsuttiin kakoksi. Myöhemmin minulle selvisi, että Satakunnan maakuntaleipä on nimenomaan kakko. Toisaalta kakoksi voidaan kutsua kaikenlaisia hiivaleipiä. Löysin verkosta Satakunnan kakon reseptin, ja päätin yrittää sen pohjalta tehdä isoäitini leivän kaltaista herkkua. Olennaisinta lienee ohrajauhojen käyttö, mutta äitini kertoi isoäidin laittaneen kakkoonsa ainakin siirappia ja anista. Kaiketi myös voita. Näiden tietojen valossa ryhdyin kehittelemään omaa versiotani lapsuuteni kakosta. Hyväähän kakostani tulikin, mutta aika kauas jäin vielä siitä lapsuuden herkkuleivästä, joka mielessäni edelleen siintelee. No, en noudattanut kaikkia perinteisen kakko-ohjeen kommervenkkejä pilkulleen...olisi varmaan pitänyt laittaa sitä voita. Ja tehdä reikä aidolla lehmänsarvella?

Toisaalta isoäitini eduksi voi tässä asiassa laskea myös sellaiset seikat kuten vanhanajan puulämmitteisen uunin...

Ei voi sanoa, että yritys olisi mennyt metsään, saimme maukasta leipää. Aion kyllä jatkaa reseptin kehittelyä edelleen. Lapsuuden kakon metsästys jatkuu! :)

5 dl maitoa
5 dl vettä
1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
n. 1 dl siirappia
2 tl anista
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
12 dl ohrajauhoja

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen suola, siirappi, anis, puolet jauhoista ja kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Anna taikinapohjan kuplia puoli tuntia. Sotke loput jauhot löysähköksi taikina ja vaivaa sitä noin viisi minuuttia.

Muotoile taikinasta kekomainen, ripottele pinnalle jauhoja ja paina risti taikinan päälle. Anna nousta tunnin verran.

Vanuta taikina kiinteäksi ja vaivaa sitä hieman. Tee taikinasta neljä kekoa, joita pyörittelet hetken kutakin erikseen. Taputtele keot littaniksi leiviksi, tee keskelle reikä ja pistele haarukalla reikiä pinnalle.

Anna leipien kohota 15 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Sain tällä reseptillä lopputulokseksi hyvää leipää. Jos onnistun myöhemmin taikomaan vielä herkullisempaa kakkoa, päivitän uuden ohjeen tänne!

                                                                                - Meri