Lupasin tehdä Milalle synttärikakuksi juuri sellaisen kakun kuin hän itse halusi. Valinta osui myyräkakkuun, jollaisen löysimme Timo Aleniuksen kirjasta Mestari Aleniuksen kakkuklassikot. Tämä kakku on oma mukaelmamme kirjan kakusta. Sekä me itse että synttärivieraat olivat kakkuun tykästyneitä. Pidimme erityisesti myyrästä! Kakku kannattaa tehdä kahden päivän aikana: täyttää ensimmäisenä ja kuorruttaa ja koristella toisena. Näin kakku ehtii kostua ja maustua mukavasti ennen tarjoilua, eivätkä koristeet ja kuorrutus kostu turhaan säilytyksessä.
 
kakkupohja:
4 munaa
2 dl (ruokokide-)sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
omenamehua
 
mustikka-vadelmatäyte:
200 g (pakaste)mustikoita
n. 3-5 rkl vadelmahilloa
 
suklaakastike:
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl tummaa siirappia
0,5 dl kaakaojauhetta
10 g margariinia
0,25 tl suolaa
 
suklaakermavaahto:
n. 5 dl kuohukermaa
3 rkl kaakaojauhetta
4 rkl vaniljakreemijauhetta
suklaakastike
 
päällyste ja koristelu:
250 g mantelimassaa
3 rkl kaakaojauhetta
 
130 g tummaa suklaata kuorrutukseen
 
kaksi vaaleanpunaista ranskanpastillia
raesokeria
spagettia
täytelakritsin täyte
 
Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää vaahtoon varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa 35-45 minuuttia. Kakkupohjan jäähdyttyä leikkaa se kolmeen osaan.
 
Sekoita sulaneet mustikat ja vadelmahillo keskenään, kunnes saat sekoitettua koostumukseltaan hyvän täytteen. Täytteen tulisi olla suhteellisen tasaista, jotta sen saa levitettyä ohuelti kakulle.
 
Sekoita muut suklaakastikkeen ainekset kylmään veteen ja keitä noin 10-15 minuuttia.
 
Vaahdota kerma ja sekoita siihen jäähtynyt suklaakastike sekä muut ainekset.
 
Kostuta alimmainen kakkupohja omenamehulla ja levitä sen päälle puolet mustikka-vadelmatäytteestä ja kolmasosa suklaakermavaahdosta. Täytä toinen kerros samoin.
 
Pienennä viimeistä pohjaviipaletta reunoilta noin sentin verran ja muotoile reunuksesta koroke päällimmäisen kakkupohjan alle, jotta saisit kakkuun puolipallomaisen muodon. Kostuta tämäkin pohja omenamehulla ja päällystä se lopulla suklaakermavaahdolla, edelleen puolipallon muotoa tavoitellen. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.
 
Sekoita mantelimassa ja kaakaojauhe. Tämä on hieman työlästä, parhaiten sekoittaminen onnistui käsin vaivaamalla. Seoksesta ei tarvitse tulla aivan tasaista, sillä kakun päälle tulee vielä suklaakuorrute. Ota mantelimassasta osa sivuun myyrää varten.
 
Kauli mantelimassasta kaakaojauheen avulla pyöreä, riittävän suuri kuorrutuslevy. Nosta levy esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kakku ja leikkaa reunoilta ylimääräinen mantelimassa pois. Kaiva pikkulusikalla myyrälle kolo kakun alareunaan. Sulata kuorrutussuklaa mikrossa ja sivele kakun pinta sillä. Suklaan jähmetyttyä siivilöi kakun päälle kaakaojauhetta.
 
Muotoile lopusta mantelimassasta myyrä ja koristele se. Asettele myyrä koloonsa.
 
Kakusta tuli menestys herkullisen maun ja hauskan ulkonäön ansiosta. Suosittelen!
                                                     
                                                - Meri