Äidin tekemät kaalikääryleet olivat lapsuuteni lempiruokaa. Mitkään valmiskääryleet eivät maistu likimainkaan samalta! Pitkällisen harkinta-ajan jälkeen uskaltauduin viimein kokeilemaan tämän mystisen klassikkoruuan valmistamista. Lapsuuteni herkkukääryleet mielessäni häälyen ryhdyin toimeen. Kääryleiden valmistus ei sujunut ihan saumattomasti, mutta selvisin haasteista urhoollisesti ja olin lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Kotona tehdyt kaalikääryleet ovat todellista herkkua!
 
1 valkokaali, vähintään 1,5 kg (itse ostin yli kolmikiloisen, ja siitä tuli kyllä ongelmia)
keitinveteen suolaa 1 tl/litra
 
TÄYTE:
1 dl esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
400 g jauhelihaa
2 sipulia
reilu 1 tl suolaa
mustapippuria
reilu 1 tl meiramia
3-4 dl hienonettuja kaalinlehtiä
1 kananmuna
 
VUOKAAN:
kaalin keitinlientä
siirappia
 
Reseptillä syntyy noin 14 isoa käärylettä.
 
Koverra kaalista kanta pois. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä, kunnes se pehmenee. Irrota uloimmat pehmenneet lehdet  varovasti ja aseta ne jäähtymään nurin päin käännetyn pyöreäpohjaisen kulhon päälle. Ohenna lehtien paksua tyvikohtaa terävällä veitsellä. Keitä kaalia lisää ja irrota lehtiä sitä mukaan kuin ne pehmenevät. Kun olet saanut tarpeeksi lehtiä kokoon, keitä sisäosaa vielä tovi. Se tai ainakin osa siitä käytetään täytteeseen, kaalin koosta riippuen. Täytteeseen voi käyttää myös irrotusyrityksissä rikkoontuneet kaalinlehdet. Säästä keitinliemi.
 
Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan.  Silppua täytteeseen tuleva kaali hienoksi silpuksi. Silppua sipuli. Sekoita ohrasuurimot, kaalisilppu, jauheliha ja sipuli tasaiseksi taikinaksi. Lisää mausteet ja lopuksi kananmuna.
 
Voitele laakea uunivuoka. Levitä kaalinlehdet suurelle leikkuulaudalle ja nosta niiden päälle pari ruokalusikallista täytettä. Kääräise kääryleeksi. Asettele kääryleet tiiviisti vieri viereen uunivuokaan. Kaada vuoan pohjalle hieman kaalin keitinvettä ja valuta kääryleiden päälle siirappia.
 
Paista uunin alaosassa ensin 200 asteessa, alenna lämpö vartin päästä 175 asteeseen ja paista vielä noin tunti. Valele kääryleitä paiston aikana kerran pari kaalin keitinvedellä.
 
Suosittelen lämpimästi!
 
                      - Meri