Käännyimme jälleen Sanna Kiisken ja Lee Ehnqvistin Ihanat kuppikakut -kirjan puoleen, kun kaipasimme jotain makeaa. Muunsimme alkuperäisen ohjeen gluteenittomaksi ja maidottomaksi, onnistui hyvin. Alkuperäisohjeessa käytettiin valkosuklaata, sekin on varmasti herkullista, mutta me käytimme tummaa suklaata. Valkosuklaa taittaa luultavasti enemmän vadelmien kirpeyttä, mutta mielestäni makeus oli riittävää näinkin. Kuppikakut olivat herkullisia, ja seuraavana päivänä makujen tasoituttua vielä parempia.

 

noin 12 isoa kuppikakkua

 

90 g rypsiöljyä

1 dl kookoskermaa

2 munaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl Semperin karkeaa jauhoseosta (Grov mix)

1,5 dl mantelijauhetta

0,5 dl perunajauhoa

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

100 g rouhittua tummaa suklaata

noin 100 g vadelmia (käytimme hieman sulaneita pakastevadelmia)

 

Kuorrutus:

1 dl kookoskermaa

100 g tummaa suklaata

 

Sekoita öljy ja kookoskerma keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää öljy-kookoskermaseos. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti käännellen. Lisää suklaa ja sekoita tasaiseksi. Laita muffinivuokien pohjalle pari vadelmaa, täytä taikinalla ja lisää vielä pinnalle vadelma tai pari. Jätä hieman kohoamisvaraa. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Käytimme hieman jäisiä vadelmia, joten paistoaikaa tarvittiin täydet 15 minuuttia, tuoreilla vadelmilla hivenen lyhyempi aika saattaa riittää.

Jätä kuppikakut jäähtymään ja valmista kuorrutus. Kuumenna kookoskerma kattilassa kiehuvaksi, ota kattila liedeltä ja lisää heti paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes kuorrutus on tasaista. Anna kuorrutuksen jäähtyä hetki, kunnes se jähmettyy hieman. Liikaa jäähtyessään kuorrutus jähmettyy niin paljon, että sitä on vaikea levittää. Levitä kuorrute kuppikakuille. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.

 

                                                  - Meri