Muutama päivä sitten mieleni alkoi tehdä kuppikakkuja. Pohdin, tarttuisinko johonkin testatuista hyvistä ohjeistamme vai uskaltaisinko kokeilla uutta. Päädyin kokeilemaan uutta ja hyvä niin. Muunsin Sanna Kiisken ja Lee Ehnqvistin Ihanat kuppikakut -kirjan mokka-suklaakuppikakkujen reseptin gluteenittomaksi. Ratkaisin asian yksinkertaisesti, korvasin vain vehnäjauhot sopiviksi arvelemillani gluteenittomilla jauhoilla. Olen viime aikoina alkanut suosia omia jauhosekoituksia, koska mielestäni niillä saa usein paremman maun ja rakenteen kuin valmiilla jauhoseoksilla.

Olin lopputulokseen valtavan tyytyväinen - näinkö helppoa tämä oli? En tehnyt kirjan suosittelemaa kuorrutusta. Sen sijaan sovelsin meillä kyläilleen Neiti Kaakaon kanssa kuorrutteen kookoskermasta ja suklaasta. Se oli mielestämme herkullista ja sopisi moneen muuhunkin leivokseen maidottomaksi vaihtoehdoksi. Siksi kirjasin sen tähän, vaikka minulla ei ole antaa tarkkoja mittasuhteita. Koska nämä kuppikakut ovat makeita ja täyteläisiä, kuorrutteeksi sopisi myös jokin raikas, vaikkapa tuorejuustopohjainen kuorrute.


150 g margariinia tai voita

vajaa 2 dl sokeria

2 munaa

yhteensä 3 dl gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi:

1 dl riisijauhoa

1 dl tapiokatärkkelystä

0,75 dl mantelijauhetta

0,25 dl kookosjauhoa

0,5 dl kaakaojauhetta

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl vahvaa kylmää kahvia


Kuorrutus vaikkapa näin:

yhden kookosmaitotölkin hyytynyt osa (Pirkan kookosmaito sopii hyvin tähän)

noin 2 rkl vahvaa kylmää kahvia

reilu 100 g tummaa suklaata

kaakaojauhetta

tomusokeria


Vaahdota margariini tai pehmeä voi kuohkeaksi vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen, vatkaa hyvin. Kääntele taikinaan varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää kahvi ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia vuokien koosta riippuen.

Käyttämämme kuorrutus tehtiin pikaisesti soveltaen, joten en saanut sitä kirjattua ylös kovin tarkasti. Se meni suurin piirtein näin: Kaavi kookosmaitotölkin pinnalta hyytynyt valkoinen osa kattilaan. Kuumenna ja lisää paloiteltu suklaa sekä kahvi. Sekoita tasaiseksi ja ota kattila levyltä. Lisää tarpeen mukaan kaakaojauhetta ja tomusokeria, kunnes maku on sopiva ja seos tuntuu riittävän paksulta. Laita kuorrutus kylmään jäähtymään. Kun se on jokseenkin jähmettynyt, vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi ja levitä jäähtyneiden leivosten päälle.

- Meri