944776.jpg

 

Tämä makeisresepti löytyi Jill ja Joyce Parkerin teoksesta Amerikan herkut. Käytin omassa sovelluksessani cashewpähkinöitä saksanpähkinöiden sijasta. Makeisten valmistus ei muutenkaan mennyt ihan niin kuin piti – herkut eivät jähmettyneet odotetulla tavalla, vaan jouduin kuivattelemaan niitä uunissa puolet seuraavasta päivästä! Nämä olivat tosi makeita, ehkäpä jopa liian makeita viimeistään siinä vaiheessa kun niitä oli syönyt noin viikon ajan pari päivässä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

5 dl sokeria

1 dl vettä

0,75 dl vaaleaa siirappia

2 munanvalkuaista

1 tl vaniljasokeria

3,5 dl cashewpähkinöitä

 

Sekoita sokeri, vesi ja siirappi kattilassa. Kiehauta seos kuumalla levyllä. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, niin että sokeriseos on saavuttanut 124 astetta. Nosta sokeriseos levyltä heti, kun se on saavuttanut oikean lämpötilan. (Me emme omista sokerilämpömittaria, joten arvioin lämpötilan luotetun karamellikirjan mukaan: massa on 122-130 asteista, kun siitä muodostuu tiivis pallo kylmään veteen tipautettaessa.)

 

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kattilassa. Tämä kannattaa tehdä seoksen kuumentumista odotellessa. Kaada sokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon vatkaten koko ajan. Lisää vaniljasokeri ja jatka vatkaamista 10 minuuttia, kunnes seos alkaa menettää kiiltoaan ja on niin jäykkää, ettei se valu lusikasta. Sekoita pähkinät seokseen.

 

Nostele seos nopeasti kahdelle uunipellille levitetylle leivinpaperille keoiksi. Jäähdytä, kunnes makeiset ovat jähmettyneet.

 

TAI

 

Menetä hermosi kun makeiset eivät jähmety oltuaan tuntikausia huoneenlämmössä. Kuivattele niitä seuraavana päivänä tuntikausia uunissa marenkilämpötilassa, eli noin 50-75 asteessa.

 

Nämä sopivat todelliselle sokerin ystävälle!

                                                    

                                                                                      - Meri