Tein tämän piiraan eilen, kun menimme ystämme luo kyläilemään. Alkuperäinen resepti oli taas uusi löytö Soili Soisalon Kevytkeittiön leivontakirjasta. Alkuperäisohjeessa tehtiin raparperileivoksia, mutta minä halusin käyttää omassa versiossani karviaisia pakkasestamme. Kaikki ei mennyt leipomisessa aivan odotusten mukaisesti, joten reseptiä täytyy säätää (lisää) seuraavaa leipomiskertaa varten. Hyvää tästä joka tapauksessa tuli!

pohja:
50 g tummaa suklaata
50 g sinistä keijua
1 kananmuna
0,5 dl tummaa ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelirouhetta

täyte:
2 dl maitorahkaa
1 dl maitoa
5 liivatelehteä
0,5 dl hedelmäsokeria
1 tl vaniljasokeria
reilu 1 dl karviaisia

 

Sulata suklaa lämpimään rasvaan ja anna jäähtyä. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää rasvaseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

 

Levitä uunipeltiä pienempään (ehkä noin puolet uunipellistä olisi sopiva koko) voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

 

Sekoita keskenään rahka, sokeri, vaniljasokeri ja murskatut karviaiset. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, purista vesi pois ja sulata kuumaan maitoon. Lisää liivatemaito täytteeseen, sekoita hyvin ja anna hyytyä jääkaapissa hetken verran. Kun täyte on hyytynyt hieman, levitä se pohjalle ja laita valmis piiras jääkaappiin hyytymään.

Pohjataikina oli todella pieni, vaikka alkuperäisohjeen mukaan se olisi pitänyt halkaista kahdeksi kerrokseksi, joiden väliin täyte olisi levitetty. Ei toivoakaan sellaisesta, jos olisin yrittänyt halkaista pohjaa olisin varmasti saanut tuloksena vain kasan muruja. Seuraavalla kerralla teen reilusti tuplataikinan, joka riittänee hyvin uunipellille. Halkomisoperaatioon tuskin kannattaa tämän piirakan kanssa ryhtyä, pohja on nimittäin todella murenevaista.

Toinen seikka on täyte...viisi liivatelevyä oli aivan liikaa. Päällysteestä tuli todella jämäkkää, suorastaan pelottavaa. Ei liivatteilla leikkiminen ole muutenkaan meidän juttu, voisin tehdä tämän joskus maitorahka-kermavaahtopäällysteellä, kyllä se pysyy piirakan päällä ilman liivatteitakin.

Kaikesta huolimatta maku oli hyvä, karviaiset sopivat tähän mielestäni erinomaisesti. Voin kyllä suositella tätä piirakkaa, taikinan määrä kannattaa vain tuplata ja liivatteiden määrää vähentää.

                                                                              - Meri