944667.jpg

 

Tryffelien lisäksi herkuttelimme mökkireissulla synttäritikkupullalla. Olen haaveillut tikkupullasta lapsesta asti, sillä se esitellään rakkaassa nostalgiakirjasessa Leivomme Anni-Helenan kanssa. En kuitenkaan käyttänyt Anni-Helenan pullataikinaa, vaan tein pullataikinan sellaiseksi kuin sen nykyään aina teen: munattomana ja maidottomana. Pullasta tulee aivan yhtä hyvää ilman munia ja maitoakin, miksi niitä siis turhaan siihen änkeä? Varsinkin  mökkiolosuhteissa tämä taikina oli varsin helppo toteuttaa. Myöhemmin pyrin jossain vaiheessa merkitsemään tänne luotetun pullareseptimme, siis Tommi-pullien ohjeen, joka on saatu nimensä mukaisesti ystävältämme Tommilta. Mutta tässä siis tikkupullat:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

n. 2 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

n. 6 dl vehnäjauhoja (tarpeen mukaan)

1 dl vehnäleseitä

n. 50 g margariinia

 

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja.  Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen sokeri ja sen jälkeen jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on sopivan jämäkkää käsiteltäväksi. Lisää rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes se tuntuu sopivalta. (Tai irtoaa käsistä ja kulhosta.)

 

Tikkupullataikinan voi antaa kohota hetkisen, mutta se ei ole välttämätöntä. Meidän taikinamme kohosi tovin verran. Taikinasta pyöritellään pitkulaisia nauhoja, jotka kierretään tikun ympärille spiraaliksi. Sitten pullat paistetaan hiilloksella kunnes pinta on ruskea. Palavat todella helposti, joten varovainen saa olla. Lopputulos on herkkua!

 

Pitänee vielä mainita, että olisin kernaasti lisännyt taikinaan kardemummaa, mutta meillä ei ollut sitä käytössämme mökillä. Olisi kyllä kaivannut. Seuraavalla kerralla sitten!

 

                                                                     - Meri