Maistoin ystäväni syntymäpäivillä todella herkullista tomaattifetapiirakkaa, jota puolestani tarjosin eilen opiskelukavereilleni. Piirakan resepti on alunperin Marien sekasopasta ja se toimi juuri tällaisenaan mahtavasti. Jotta resepti kuitenkin säilyisi myös tulevaisuuden varalla, kirjoitin sen myös tänne.
 
Gluteeniton pohja:
100 g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl kaurajauhoa
0,5 dl perunajauhoa
2 tl psylliumjauhetta
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä
 
/Tai vehnäjauhoinen pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125g voita tai margariinia
2-3 rkl kylmää vettä
 
Täyte:
200g fetaa
1 rasia (250g) kirsikkatomaatteja
pestoa tai basilikaa silppuna
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria
(50-100g juustoraastetta)
 
Nypi margariini ja kuivat aineet kulhossa. Lisää kylmä vesi, sekoita taikinaksi. Painele taikina isoon piirasvuokaan. Laita viileään lepäämään noin 30-60 minuutiksi. Pistele pohja haarukalla. Paista gluteeenitonta pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia tai vehnäversiota 250 asteessa 10 minuuttia.
 
Sekoita kananmunat, kerma ja mausteet. Levitä feta ja halkaistut tomaatit piirakan pohjalle, kaada munakerma päälle. Ripottele pinnalle pesto (ja halutessasi juustoraaste) ja paista gluteenitonta 200 asteessa n. 30 minuuttia tai vehnäversiota 225 asteessa uunin alatasossa noin 20 minuuttia.
 
                                              -Mila
- - - - - - - - - - - -
edit 27.9.2011
 
Valmistujaisjuhlia varten leivoimme piirakasta pellillisen kokoisen ja ehdimme vihdoin myös kuvata sen. Tuplasimme reseptissä kaiken muun paitsi kerman, jota käytimme vain 2 dl. Piirakka toimi erinomaisesti, joten jatkossa yksinkertaiseen ohjeeseen voi käyttää kermaa desin tai kaksi omien mieltymysten mukaisesti.
 
                                            -Mila
 
- - - - - -- - - - -
edit. 31.3.2019
 
Kokeilimme tehdä tätä gluteenittomana, ja tästähän tuli herkullista, joten lisäsimme oheen alunperin Soppa365:sta löydetyn gluteenittoman pohjareseptin ja muokkasimme samalla koko reseptiä ajan tasalle.
 
                                              -Mila & Meri